Найважливіше про перший прикорм немовляти — з чого почати і як не нашкодити?

Прикорм — це перше знайомство дитини з твердою їжею 🍽. Він доповнює грудне молоко або суміш, коли їх уже недостатньо для повного задоволення харчових потреб.

Це не просто “їжа” — це знайомство зі смаками, текстурами, формування майбутніх харчових звичок та позитивного ставлення до їжі.

📍 Однак важливо розуміти, що перші декілька місяців прикорм - це саме знайомство з їжею, а не заміна грудного вигодовування чи суміші до 1 року. Прикорм лише доповнює основне харчування💛

📆 Коли починати прикорм?

✅ Оптимальний час — після 6 місяців.

🔺 Початок прикорму раніше 6 місяців не рекомендовано починати через:

* Рефлекс виштовхування язиком. У малюка цей рефлекс зникає ближче до 6 місяців, що дозволяє йому ковтати тверду їжу.

* Незрілість шлунково-кишкового тракту. Їжа може викликати подразнення або алергічні реакції.

* Ризик удавлення при введення твердої їжі до того, як немовля матиме навички, щоб взяти їжу в руку та безпечно проковтнути її.

* Ризик інфекцій. Збільшення частоти гострих гастроентеритів та інфекцій верхніх дихальних шляхів;

*Порушення засвоєння корисних елементів: заліза та цинку з грудного молока.

🔺 А занадто пізній прикорм (після 7 міс.) може призвести до браку поживних речовин, заліза та підвищення ризику харчової алергії.

👍🏻 Ознаки готовності до прикорму

Орієнтуйтесь не лише на вік, а й на готовність дитини:

1️⃣ Сидить самостійно або з мінімальною підтримкою. Це означає, що її м’язи шиї та спини вже достатньо зміцніли, щоб підтримувати вертикальне положення, що необхідно для безпечного ковтання.

2️⃣ Впевнено тримає голову. Це забезпечує стабільне положення під час їжі та допомагає уникнути ризику задухи.

Дитина може нахиляти голову вперед або назад, контролюючи процес жування та ковтання.

3️⃣ Зник “виштовхувальний” рефлекс язиком. Коли дають їжу або ложку, дитина автоматично виштовхує її язиком. Зникнення цього рефлексу зазвичай відбувається ближче до 5-6 місяців, що свідчить про готовність до прикорму.

4️⃣ Виявляє інтерес до їжі. Дитина починає спостерігати за вашими прийомами їжі, тягнеться до тарілки або намагається взяти щось у руки, відкриває рот і дивиться на вашу їжу, ніби хоче спробувати її.

5️⃣ Може брати їжу руками та нести до рота. Розвиток дрібної моторики (захоплення предметів пальцями) важливий для самостійного прийому їжі.

Це свідчить про те, що дитина розвиває координацію між руками і ротом, що допоможе їй успішно їсти.

6️⃣ Відкриває рот, коли підносите ложку. Це демонструє, що дитина вчиться взаємодіяти з ложкою і починає розуміти процес годування.

📌 Важливо розуміти, що на готовність дитини до прикорму НЕ впливають:

* вага дитини

* наявність зубів. В першу чергу важлива правильна подача їжі (форма, нарізка, м’якість). Дотримуючись відповідних правил, дитині буде дуже легко пережувати їжу яснами і язиком

* здатність самостійно сідати з положення лежачи не слід плутати зі здатністю тримати тіло в положенні сидячи самостійно або з невеликою підтримкою

🍎 Як розвивати харчовий інтерес у дитини?

✔️ Важливо регулярно їсти перед дитиною, показуючи їй процес вживання їжі (з віку 4-5-ти місяців)

✔️ Давати дитині тримати в руках ложку або їжу під час вашого прийому їжі.

✔️ Після 6-ти міс пропонувати різноманітні продукти, але не змушувати.

🥦 Які є види прикорму?

1️⃣ Традиційний прикорм

Традиційний прикорм полягає в тому, що батьки або опікуни годують дитину з ложки протертими пюре або рідкими кашами. Це поступовий перехід від рідкого харчування до густішої їжі. З часом збільшується текстура їжі: від пюре до більш грубого подрібнення, а згодом — до шматочків.

✅ Переваги:

* Легко контролювати кількість їжі, яку отримує дитина.

* Менша ймовірність удавлення, оскільки вся їжа добре подрібнена.

* Дає можливість вводити окремі продукти і спостерігати за реакцією на кожен з них.

☝🏻Недоліки:

* Дитина не контролює апетит, адже процес контролюється дорослим.

* Не розвиваються моторні навички самообслуговування та жування на ранньому етапі.

2️⃣ BLW (Baby-Led Weaning)

дитині одразу пропонують шматочки твердої їжі, яку вона може сама брати руками і пробувати їсти, керуючи процесом харчування самостійно. Це дозволяє дитині з самого початку відчути текстуру та смак різних продуктів. Важливо, щоб їжа була підготовлена так, щоб уникнути ризику задухи (правильна нарізка, форма, м’якість шматочків).

✅ Переваги:

* Розвиває моторні навички, вміння брати їжу руками.

* Дитина вчиться контролювати апетит і їсти до насичення.

* Стимулює розвиток жувальних навичок і швидше знайомство з різними текстурами їжі.

☝🏻 Недоліки:

* Більший ризик удавлення, тому важливо завжди спостерігати за дитиною під час їжі.

* Процес їжі може бути бруднішим і вимагати більше часу та терпіння.

3️⃣ Комбінований прикорм — поєднання двох методів. Можна почати з протертих пюре, а потім поступово додавати шматочки твердої їжі, дозволяючи дитині брати участь у процесі їжі самостійно. Це дозволяє отримати переваги обох методів і уникнути їх недоліків.

Немає “єдиного правильного” способу — головне, щоб процес був безпечним, спокійним і цікавим для дитини ❤️

🍽 Правила безпечного прикорму

✅ Дитина має сидіти у вертикальному положенні — найкраще у стільчику з підніжкою. Це забезпечить стабільність ніг дитини, що допомагає їй утримувати правильне положення тіла під час їжі та уникнути задухи.

✅ Використовуйте безпечний посуд із сертифікованих матеріалів. Посуд не має мати різкого неприємного запаху, фарба не повинна вимиватись. Можливий матеріал: харчовий силікон, харчовий пластик, дерево, бамбук. Бажано обирати однотонний посуд без картинок, щоб не відволікати дитину від основного процесу їжі. З приборів краще використовуйте маленькі ложки із закругленими краями, виготовлені з м’якого матеріалу, щоб не травмувати ясна.

✅ Їжа має бути м’якою, нарізаною на шматочки, які легко взяти руками, але не такою, яку дитина зможе проковтнути цілим великим шматком.

Як формувати тарілку дитини 🥦

Тарілка малюка має бути збалансованою. Зручно орієнтуватися на принцип «Тарілки здорового харчування», де є місце для овочів, білків і злаків.

Починати прикорм найкраще саме з овочів, уникаючи на старті червоних (наприклад, томатів), які можуть спричинити подразнення або алергічну реакцію. Важливо розпочати з овочів ще й тому, що після солодких фруктів дитині може бути складніше прийняти менш виражені смаки.

✨ Нові продукти вводьте по одному, роблячи інтервал 2–3 (до 5) днів між пробами, щоб мати змогу відстежити можливі алергічні реакції. І пам’ятайте: щоб малюк “розсмакував” новий продукт, йому може знадобитися від 2 до 15 спроб — тож не поспішайте робити висновки після першого відмовлення 😊

💧 Також не забувайте про воду

Починаючи з 6 місяців, пропонуйте дитині воду з відкритої чашки (125–250 мл/день).

Від пляшечки з носиком поступово варто відмовлятись до 12 місяців.

🚫 Продукти, яких слід уникати у харчуванні дитини

🧂 Сіль.

До 1 року дітям не рекомендується додавати сіль у страви. Після року її кількість має залишатися мінімальною:

* до 3 років — 1–2 г на добу,

* після 3 років — до 3–5 г.

Надлишок солі створює навантаження на нирки та може вплинути на здоров’я у майбутньому. Йодовану сіль варто вводити з 2-річного віку. Також обмежуйте продукти з високим вмістом солі — розсільні (фета, бринза) та витримані сири (пармезан, пекоріно).

🍬 Цукор.

До 2 років доданий цукор краще повністю виключити. Після — вводити мінімально, адже надмір солодкого сприяє розвитку карієсу, надмірній вазі та формуванню нездорових харчових звичок.

🍯 Мед.

Дітям до 1 року мед категорично заборонений — він може містити спори бактерій, що викликають ботулізм у немовлят.

🥛 Молоко.

Сире коров’яче молоко не рекомендується до 1 року — воно може спричинити алергію, проблеми з травленням та анемію. Пастеризоване молоко можна використовувати лише як інгредієнт у стравах (наприклад, у кашах чи млинцях), але не як напій.

🧀 Сири з пліснявою.

Такі продукти можуть містити бактерії *Listeria*, небезпечні для нервової системи. Їх слід повністю виключити з дитячого раціону.

🍟 Оброблені та смажені продукти.

Уникайте ковбас, сосисок, фаст-фуду та смажених страв — вони містять багато солі, шкідливих жирів і добавок, що шкодять дитячому організму.

🍿 Попкорн.

Не підходить дітям до 2 років через високий ризик удавлення.

🍄 Лісові гриби.

Категорично не рекомендуються дітям до 12 років — вони важко засвоюються і можуть бути токсичними. Навіть після цього віку вживання грибів варто обмежувати, адже ризик отруєння залишається високим.

⭐️ Найважливіше

* Не використовуйте мультфільми чи телефони під час їжі — фокус має бути на їжі, а не на екрані.

* Їжте разом із дитиною — спільні прийоми їжі формують здорові звички.

* І пам’ятайте: найкращий приклад для дитини — це ви.

Прикорм — це не про “нагодувати”, а про “познайомити з їжею”, навчити дитину насолоджуватись процесом і слухати своє тіло 🧡

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування
Дивитись більше:
04.11.2025

Прикорм — це перше знайомство дитини з твердою їжею 🍽. Він доповнює грудне молоко або суміш, коли їх уже недостатньо...

31.10.2025

🦻 Сірчана пробка — це надмірне скупчення вушної сірки у зовнішньому слуховому проході, яка частково або...

29.10.2025

🧠 Щороку 29 жовтня за ініціативи Всесвітньої організації інсульту (World Stroke Organization, WSO) світ об’єднується...

27.10.2025

☝🏻 Кожен вчинок має вплив

Всі ваші дії, звички та рішення впливають на здоров’я...

Call-сenter:
Золотоніський міський центр первинної медико-санітарної допомоги :
GPS: 49.669281605776, 32.038057983063

Золотоніський міський центр первинної медико-санітарної допомоги

Золотоніський міський центр первинної медико-санітарної допомоги